Optimaalinen kananmunien säilytyspaikka olisi kuiva ja tasalämpöinen +12-14 astetta. Huoneenlämpö ja jääkaappi ovat näin ollen kumpikin lähes yhtä kaukana tästä optimista. Kokemuksemme mukaan munat säilyvät vallan hyvänä ainakin parasta ennen päivään, jopa pari viikkoa ylikin, ihan huoneenlämmössä. Jos munia haluaa säilöä pidempään, kannattaa vaikka osa laittaa jääkaappiin.
Tärkeintä on, että minimoisi lämpötilavaihtelut ja säilyttääpä kummassa vaan, niin pitää ne sitten siinä kokoajan.
Jääkaapin ovi on huono säilytyspaikka, koska ovea avattaessa lämpötila muuttuu koko ajan. Kannattaa myös varoa työntämästä munakennoa liian lähelle jääkaapin takaseinää. Siellä munat puolestaan saattavat jopa jäätyä.
Talviaikaan kannattaa pöydällä säilyttäessä huomioida, että lähellä ole lämpöpatteria tai muuta lämmönsäteilylähdettä. Ja kesällä tietysti varoa, ettei paahtava aurinko nosta huonelämpötilaa liiaan korkeaksi tai auringonsäteet osu suoraan muniin.
Munat kannattaa säilyttää kärkipuoli alaspäin, leimapuoli ylöspäin. Mikäli haluaa pidentää säilytysaikaa entisestään, voi munia käännellä välillä.
0 kommenttia