Makupiste toimi alunperin luomu- ja lähiruuan kauppa-autopalveluna Itä-Helsingissä.

Muna-autoilun lisäksi saatamme jatkossakin toimia pop-up kauppana ja tehdä sesonkitilauskierroksia.

Makupisteen taustoista kertoo kauppias Kati Stenman

Olen ollut lähi- ja luomuruokakauppias vuodesta 2014. Kaikki alkoi kivijalkakauppa Saaremme Puodista Laajasalon vanhalta ostarilta. Laajasalon keskustan uudistumisen myötä Saaremme Puoti sulki ovensa vuonna 2016, kun vanha ostoskeskus meni purkuun. Silloin sai alkunsa luomukauppa-auto Makupiste, joka kiersi lähinnä Itä-Helsingissä ja muutama pysäkki oli myös kantakaupungissa.

Auto toimi ennakkotilauksin ja valikoimassa oli viikottain laaja kirjo luomu- ja pientuottajien tuotteita, mm. sesongin mukaiset luomuhedelmä- ja kasvikset, paikallisen luomuleipomon leivät, luomukananmunat, vaihtuva valikoima luomulihaa ja riistaa, tilajuustoja ja kotijogurtteja sekä pienten paikallisten tuottajien lähiruokaa. Lisäksi tarjosimme asiakkaillemme luomutukkujen laajan kuivatavaroiden, luonnonkosmetiikan ja ekologisten pesuaineiden valikoiman.

Pienillä resursseilla näin laajamittaisen toiminnan pyörittäminen kävi kuitenkin turhan raskaaksi ja muutimme siis jälleen toimintaamme, nyt pienimuotoisempiin pop-up tapahtumiin ja kertaluontoisiin tilauskierroksiin ja lisäksi tarjosimme sesongeittain vaihtuvia pientuottajien tuotteita, kuten kesällä luomumarjat. Matkan varrella koitimme myös Ruokakauppa Reilu -konseptia Helsingin Teurastamolla yhteistyössä Liiteri.netin kanssa.

Kesällä 2020 erään tälläisen pop-up-tempauksen kautta sai sitten alkunsa yhteistyö Niittymunan kanssa ja aloitimme muna-autoilun, joka on ollut menestys kaikkien osapuolten kannalta. Tuottaja sai lisäjakelukanavan, jota kautta saa reilun korvauksen työstään, kuluttajat herkkumunia omille kotihoodeilla ja parhaassa tapauksessa jopa ihan omalle kotikadulle, ja me Makupisteellä pääsimme tekemään vihdoin kannattavasti sitä, mitä olimme aina haaveilleet – tuomaan pientuottajien herkkuja helposti ja laajamittaisesti pääkaupunkiseutulaisten saataville. Toimintamme sai alkunsa korona-aikana ja erityisesti tässä ajassa, on ollut ilo ja kunnia tarkoja erittäin turvallinen tapa ostaa ravinteikasta ruokaa ja samalla tukea kotimaista ruuantuotantoa, paikallistaloutta ja pienyrittäjiä. Ruokakauppa Reilu -kokeilusta saimme yhdistettyä tähän käyttöön myös Liiteri-noutopisteet. Monen vuoden työn tuloksena palaset loksahtivat kohdalleen.

Lue Makupisteen tarinasta lisää

Saaremme Puoti / Ehta Raha asiakaskertomus

Kauppa-auto ei ole mikään peräkylän palvelu / Helsingin Uutiset

Ruokakauppa Reilu hanke / Tukkutori Testbed

Auto parkkiin ja munat esiin / Janakkalan Sanomat