Mitä kanat syövät?
Kanojen ravinto on pääosin kotimaista viljaa. Se on kalajauhotonta ja soijatonta.

Kanat syövät kotimaisesta viljasta valmistettua kaura- ja ohrapohjaista rehua, jossa on lisänä rypsiä, hernettä, kalkkia ja kivennäistä. Valkuaislisänä soijan tilalla käytetään kotimaisia palkokasveja, mm. härkäpapua. Kanoille ei syötetä missään muodossa kalaa.

Kesäkaudella kanat syövät tietysti myös ulkoniityn antimia.

Kuinka pitkään munat säilyvät?
Munien virallinen parasta ennen päivä on 28 päivää muninnasta. Jakelemamme munat ovat yleensä noin viikko ennen jakelupäivää munittuja. Parasta ennen päivä on ilmoitettu jakelupäivän facebook-mainoksessa.

Missä munia kannattaa kotona säilyttää?
Optimaalinen kananmunien säilytyspaikka olisi kuiva ja tasalämpöinen +12-14 astetta. Huoneenlämpö ja jääkaappi ovat näin ollen kumpikin lähes yhtä kaukana tästä optimista. Kokemuksemme mukaan munat säilyvät vallan hyvänä ainakin parasta ennen päivään, jopa pari viikkoa ylikin, ihan huoneenlämmössä. Jos munia haluaa säilöä pidempään, kannattaa vaikka osa laittaa jääkaappiin.

Tärkeintä on, että minimoisi lämpötilavaihtelut ja säilyttääpä kummassa vaan, niin pitää ne sitten siinä kokoajan.

Jääkaapin ovi on huono säilytyspaikka, koska ovea avattaessa lämpötila muuttuu koko ajan. Kannattaa myös varoa työntämästä munakennoa liian lähelle jääkaapin takaseinää. Siellä munat puolestaan saattavat jopa jäätyä.

Talviaikaan kannattaa pöydällä säilyttäessä huomioida, että lähellä ole lämpöpatteria tai muuta lämmönsäteilylähdettä. Ja kesällä tietysti varoa, ettei paahtava aurinko nosta huonelämpötilaa liiaan korkeaksi tai auringonsäteet osu suoraan muniin.

Munat kannattaa säilyttää kärkipuoli alaspäin, leimapuoli ylöspäin. Mikäli haluaa pidentää säilytysaikaa entisestään, voi munia käännellä välillä.

Mitä ulkokanala / free range tuotantomuotona tarkoittaa? Ovatko munat luomua?
Niittymunan kanala on free range -sertifioitu. Free range -tuotannossa eläinten olot ovat ykköskriteeri. Kanoilla on väljät tilat ja ne pääsevät ulkoilemaan aina halutessaan ja sään niin salliessa ympäri vuoden. Luomutuotannossa minimi on, että ulkoilua on tarjolla kesäkuusta lokakuuhun (vaatimusta ympärivuotiseen ulkoiluun ei siis ole, vaikka toki joillain luomutiloilla kanat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden). Erona luomuun on lisäksi ruokinta. Luomukanoja ruokitaan luomusertifioidulla rehulla. Free rangessa ei ole tälläistä vaatimusta. 


Tuotantomuotojen kanssa kannattaa marketin hyllyllä olla tarkkana. Esimerkiksi ns. vapaiden kanojen munat ja onnellisten kanojen munat on vain kauppanimi ihan tuikitavallisille lattiakanalan munille. Nämä ”vapaat ja onnelliset” kanat siis pääsevät kyllä oleilemaan vapaana lattiakanalassa, mutta esimerksi päivänvaloa tai ulkoilua ei lattiakanaloissa ole, koska tuotantomuodolta ei sitä vaadita. 


Niittymunan kanalan munat ovat siis ulkokanalan munia, joissa kanoilla on mahdollisuus lajityypilliseen elämään ja ulkoiluun ympäri vuoden. Kanat syövät kotimaisesta viljasta valmistettua kaura- ja ohrapohjaista rehua ja kesäkaudella tietysti myös ulkoniityn antimia. Kanojen ravinto on kalajauhotonta ja soijatonta – ei kuitenkaan luomusertifioitua. 


Lisää tuotantomuodoista voi lukea esimerkiksi tästä artikkelista.


Mikäli haluaa valita munat, joissa kanoilla on ollut mahdollisuus ulkoiluun ja päivänvaloon, kannattaa valita munat, joissa tuotantomuodosta kertova leima on 1 (ulkokanala) tai 0 (luomu).